Alexander Techniek Academie
Hoofdpagina      Meer over Alexander Techniek      Volgen van lessen      Lerarenopleiding      Route       Sites

Frederick Matthias Alexander(1869-1955) was een Australisch acteur. Ernstige stemproblemen maakten dat hij leed aan chronische heesheid en vaak zijn stem verloor, hetgeen voor een acteur het einde van een carrière kan betekenen. Toen bleek dat niemand hem bij zijn problemen kon helpen ging hij zelf op zoek naar de oorzaak.

Na een lange zoektocht ontdekte hij wat het was dat hij deed waardoor hij het probleem veroorzaakte. Hij leerde zichzelf hoe hij hiermee kon stoppen en hoe hij zijn oude gewoonten door een nieuw lichaamsgebruik kon vervangen. Zijn bevindingen werden in medische kringen zeer gewaardeerd omdat hij daadwerkelijk kon aantonen dat de manier waarop het lichaam wordt gebruikt effect heeft op het hele functioneren en daarmee op de gehele gezondheid.

In 1904 verhuisde Alexander op verzoek van de medische wereld naar Londen waar hij zijn techniek aan anderen overdroeg. Hij publiceerde zijn bevindingen in een aantal boeken waarvan " The Use of the Self " het bekendste is.
Vandaag de dag wordt de alexandertechniek onderwezen in diverse opleidingen in Europa, de verenigde Staten en Australië.